Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /sosw/libraries/cms/application/cms.php on line 460
# Szkoła Pamięta
Wychowankowie Internatu SOSW w Rydzynie wzięli udział w kolejnej edycji projektu Ministerstwa Edukacji Narodowej "Szkoła pamięta".
Celem akcji było zwrócenie uwagi na potrzebę pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są związani z historią naszej Małej Ojczyzny. Podczas zajęć świetlicowych, pogadanek tematycznych, zajęć w terenie uczestnicy realizowali zaplanowane przez nauczycieli - wychowawców zadaniaz wychowania patriotycznego.
Podsumowaniem wszystkich, wspólnych działań była wystawa tematyczna zorganizowana w auli Internatu oraz przygotowana prezentacja multimedialna, którą wychowankowie obejrzą w najbliższych dniach z zachowaniem reżimu sanitarnego.
Pierwszego i drugiego listopada odwiedzamy cmentarze, by zapalić znicze i złożyć kwiaty na grobach. Wspominamy naszych bliskich oraz tych, którzy oddali życie za Ojczyznę.
Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny to czas pełen zadumy i refleksji.
Jak każdego roku Samorząd Uczniowski naszej szkoły zorganizował zbiórkę zniczy oraz pieniędzy na kwiaty, by udekorować groby zmarłych nauczycieli,wychowanków, a także poległych w czasie II wojny światowej cywilów i żołnierzy.
Rozmawialiśmy również o zwyczajach związanych z tymi szczególnymi dniami, przygotowaliśmy gazetki ścienne, wspominaliśmy zmarłych zasłużonych i cenionych w lokalnej społeczności.
Pamiętajmy o tych, których nie ma już wśród nas.
Dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego im. Franciszka Ratajczaka zaprasza zainteresowanych Wykonawców do złożenia oferty w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego pn:
Rozbudowa monitoringu wizyjnego w budynkach SOSW Rydzyna
opis zamówienia
Termin składania ofert: 06.11.2020r. godz. 10:00
Miejsce składania ofert: Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy im. Fr. Ratajczaka w Rydzynie, Plac Zamkowy 2, 64-130 Rydzyna
Forma składania ofert: Oferta powinna być przesłana za pośrednictwem poczty tradycyjnej, kuriera lub dostarczona osobiście do Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego, Plac Zamkowy 2, 64-130 Rydzyna, pokój nr 1 (Sekretariat).
Informacje szczegółowe na temat zamówienia dostępne są na stronie www.soswrydzyna.com
Wybór oferty nastąpi zgodnie z Regulaminem udzielania zamówień publicznych do kwoty 30 000 euro, wprowadzonym Zarządzeniem Dyrektora Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Rydzynie.
Załączniki:
- Ogłoszenie;
- Zapytanie ofertowe;
- Załącznik nr 1 - Opis przedmiotu zamówienia;
- Załącznik nr 2 - Formularz ofertowy;
- Załącznik nr 3 - Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia i spełnieniu warunków z art. 22 ust. 1 PZP;
- Załącznik nr 4 - Oświadczenie o posiadaniu wymaganych uprawnień;
- Załącznik nr 5 - Wykaz wykonanych robót;
- Załącznik nr 6 - Projekt umowy.
Dzień Jabłka i Marchewki
Promowanie zdrowego stylu życiu, to jedno z głównych zadań naszej szkoły. Dlatego, jak co roku w październiku planowane są bloki tematyczne poszerzające wiedzę dzieci na temat zdrowego odżywiania i kształtujące prawidłowe nawyki żywieniowe. I tak, aby zachęcić wszystkich do spożywania warzyw i owoców – 15 października obchodziliśmy Dzień Jabłka i Marchewki.
Uczniowie poszerzali wiedzę na ich temat i z ich udziałem. Poznawali nie tylko ich walory zdrowotne, ale i smakowe.
Jabłko i marchewka to często niedoceniane elementy naszej diety, a przecież posiadające nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Powinny być obecne w jadłospisie naszym i naszych podopiecznych każdego dnia!
Serdecznie dziękujemy Panu Burmistrzowi Kornelowi Malcherkowi oraz szkolnym ogrodnikom za pomoc członkom Szkolnego Koła PCK i włączenie się w organizację akcji.
Smaczna, zdrowa, kolorowa...
Smaczna, zdrowa, kolorowa...
Jak co roku w Internacie, 25.10.2020 roku obchodziliśmy Święto Marchewki. W tym wyjątkowym czasie nasze działania kulinarne miały odmienną formę. W Mini Warsztatach Kulinarnych brali udział przedstawiciele z grup wychowawczych, którzy przygotowywali naszą "Królową-marchewkę" do pieczenia. Najpierw ją umyli, obrali, pokroili w słupki a naspępnie w przygotowanej zalewie marchewka "czekała" na pieczenie w piekarniku. By degustacja upieczonej marchewki byla ekstra, uczestnicy przygotowali trzy rodzaje zdrowych sosów:czosnkowy, koperkowy i słodko-kwaśny. Podsumowaniem naszych inspiracji kulinarnych była degustacja pieczonej marchewki ze sosami.
Wszystkim uczestnikom warsztatów serdecznie dziękujemy za udział i zaangażowanie podczas realizacji °Święta Marchewki"