Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /sosw/modules/mod_menu/helper.php on line 97
- Wstęp
- Deklaracja dostępności
- Historia szkoły
- Nauczyciele
- Samorząd Uczniowski
- Rada Rodziców
- Współpraca międzynarodowa
- Powiatowy Zespół Wczesnego Wspomagania Rozwoju Dziecka
- Szkoła Promująca Zdrowie
- Projekt "Mój zawód- mój wybór"
- Koło Naukowe "Mali Odkrywcy"
- Procedura zwolnienia ucznia z zajęć wychowania fizycznego
- Sekcja Olimpiad Specjalnych Sami Swoi Rydzyna
- Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa
- Prawa i obowiązki ucznia
- Prawa dziecka
- Bezpieczny internet
- Procedury szkolne
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /sosw/libraries/cms/application/cms.php on line 460
Uczniowie klas I-III wiedzą, że jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest pożywne śniadanie. Aby od samego rana wytężać umysł w szkole, potrzeba jest im energia, którą ono ze sobą niesie. Z tą myślą postanowili je przygotować. Po utrwaleniu sobie zasad dobrze skomponowanego śniadania oraz zasad bezpieczeństwa i higieny jakie należy zachować w trakcie samodzielnego przygotowywania posiłku, z zapałałem przystąpili do pracy. Uwieńczeniem ich trudu były pyszne i zdrowe kanapki. Smakowały jeszcze lepiej, ponieważ były zjedzone w towarzystwie kolegów!
W ramach projektu edukacyjnego WOŚP „Ratujemy i Uczymy Ratować”, uczniowie nauczania wczesnoszkolnego zapoznali się z zasadami bezpieczeństwa. Dowiedzieli się jak należy zachować się gdy ktoś potrzebuje pomocy. Utrwalili sobie numery alarmowe i przećwiczyli scenki w których mieli za zadanie wezwać pomoc, podając swoje imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz miejsce w którym się znajdują. Korzystając z odpowiednich narządów zmysłu uczniowie nauczyli się w jaki sposób należy sprawdzić czy osoba nieprzytomna oddycha. Na koniec każdy z uczniów zapoznał się z ułożeniem poszkodowanego w pozycji bocznej - bezpiecznej. Dzieci przećwiczyły cały cykl czynności, utrwalając wiedzę z zakresu udzielania pierwszej pomocy. Umiejętność radzenia sobie w sytuacji zagrażającej zdrowiu bądź życiu jest niezwykle cenna, dlatego warto uczyć dzieci odpowiednich zachowań już od najmłodszych lat.
W tygodniu poświeconym hasłu „Jestem bezpieczny – wiem jak unikać zagrożeń” oraz lekturze „Jak Wojtek został strażakiem” udaliśmy się 29 maja na wycieczkę dydaktyczną do Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Lesznie. Dzięki życzliwości strażaków mięliśmy możliwość zwiedzić remizę, oraz zapoznać się z trudną, odpowiedzialną i bardzo niebezpieczną pracą strażaka. Każdy uczeń miał okazję przymierzyć strój strażaka oraz wejść do wozu strażackiego. Panowie zapoznali nas z działaniem sprzętu ratowniczego objaśnili jak wygląda przykładowa akcja ratunkowa, oraz pokazali miejsce dowodzenia w którym odbierane są zgłoszenia o pożarach. Burzą oklasków i słowami uznania został nagrodzony pokaz ześlizgu, który wykonywany jest przez strażaków tylko w sytuacjach alarmowych, jednak tym razem na naszą prośbę strażacy zrobili wyjątek. Po tej wizycie prawie każdy z jej uczestników chciałby w przyszłości zostać dzielnym strażakiem, lecz zobaczymy co przyniesie przyszły los…
Współpraca, integracja, współzawodnictwo. Te słowa oddają charakter dzisiejszego spotkania. Uczniowe młodszych klas autystycznych wzięli udział w projekcie - VI Dzień Sportu z „Kubusiem Puchatkiem”. Do zawodów przystąpiły trzy zespoły: uczniowe SOSW w Rydzynie, uczniowe Szkoły Specjalnej nr 6 w Lesznie i gospodarze spotkania, przedszkolaki z Przedszkola nr 21 w Lesznie. Dzieci miały okazję sprawdzić się w wielu ciekawych konkurencjach sportowych: wyścigach rzędów, skokach w dal i zabawach kołowych. Zaangażowanie i rywalizacja w duchu fair play pomogły im zdobyć upragniony puchar i medal oraz dyplom. Zmęczeni, ale szczęśliwi i pełni nowych wrażeń wróciłyśmy do szkoły.
21 maja uczniowie klas autystycznych pojechali na wycieczkę do Boszkowa. Wzięli oni udział w zajęciach edukacyjno - kulinarnych pod hasłem „Kraina Smaków”. Dowiedzieli się jak zrobić prawdziwe lody, a następnie sami przygotowali pyszne lodowe desery. Ponadto poznali również procedurę przygotowania pizzy. Nauczyli się wałkować ciasto, a na koniec z apetytem skosztowali swoich wypieków. Wszystko to odbywało się tanecznej atmosferze, której podczas przerw w zajęciach kulinarnych dostarczał nam pan wodzirej.