Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /sosw/modules/mod_menu/helper.php on line 97
- Wstęp
- Deklaracja dostępności
- Historia szkoły
- Nauczyciele
- Samorząd Uczniowski
- Rada Rodziców
- Współpraca międzynarodowa
- Powiatowy Zespół Wczesnego Wspomagania Rozwoju Dziecka
- Szkoła Promująca Zdrowie
- Projekt "Mój zawód- mój wybór"
- Koło Naukowe "Mali Odkrywcy"
- Procedura zwolnienia ucznia z zajęć wychowania fizycznego
- Sekcja Olimpiad Specjalnych Sami Swoi Rydzyna
- Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa
- Prawa i obowiązki ucznia
- Prawa dziecka
- Bezpieczny internet
- Procedury szkolne
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /sosw/libraries/cms/application/cms.php on line 460
„Spreewald im Topf – Wir erfinden die Gurke neu!” „Spreewald w garnku – Odkrywamy ogórka na nowo!”
To przewodni temat kolejnego projektu, który zrealizowaliśmy z naszą partnerską szkołą z Cottbus w dniach od 18 do 22 września 2017 roku. W ciągu pięciu dni spędzonych w Niemczech zebraliśmy wiele nowych doświadczeń, poznaliśmy ciekawe miejsca i nawiązaliśmy cenne kontakty. Pan Ralf Goebel – koordynator projektu ze strony niemieckiej, wraz z Panią Doreen Woelfel, która m.in. prowadziła praktyki kulinarne, przygotowali bardzo interesujący i różnorodny program.Razem z niemieckimi uczniami braliśmy udział w szkolnych praktykach w zakresie gospodarstwa domowego. W ciągu trzech dni praktyk przygotowaliśmy regionalne dania kuchni spreewaldzkiej, których głównym składnikiem były ogórki.
Były to np.: łódeczki z ogórka z serem feta (Gurkenkahn mit Feta), zupa dyniowa (Kuerbissuppe), kolorowa sałatka ogórkowa (bunter Gurkensalat), zupa z ogórków musztardowych (Senfgurkensuppe) oraz różne desery (nie z ogórków). Poznaliśmy sekrety i zwyczaje tej kuchni, a następnie wspólnie degustowaliśmy przygotowane specjały. Dania były pyszne, w związku z tym przepisy zabraliśmy do domu, żeby przygotować je raz jeszcze. W nawiązaniu do kuchni regionalnej zwiedziliśmy też znaną w Niemczech fabrykę konserw SPREEWAELDER KONSERVENFABRIK RABE w Boblitz. Poznaliśmy historię firmy i jej strukturę oraz kolejne działy, zobaczyliśmy linię produkcyjną kompotu z dyni i skosztowaliśmy różnych rodzajów ogórków tam produkowanych, np. czosnkowych, klasycznych, kiszonych, musztardowych czy miodowych. Mieliśmy również okazję zwiedzić Cottbus, a w nim Stare Miasto, Oberkirche, centra handlowe, np. piękną galerię Blechenkarre, Schlossberg – Górę Zamkową z obecnym budynkiem sądu, mury miejskie, itp. Jeden cały dzień spędziliśmy w Dreźnie – stolicy Saksonii. Urzekło nas Stare Miasto, które skupia w sobie takie skarby architektury jak: Frauenkirche, kompleks pałacowy Zwinger, Operę Sempera, pomnik Martina Luthra, bulwary nad Łabą, budynek Muzeum Narodowego i Akademii Sztuk Pięknych oraz wąskie staromiejskie uliczki. Biorąc pod uwagę fakt, że Drezno zostało w 1945 roku całkowicie zbombardowane, tym bardziej godny podziwu jest jego dzisiejszy wygląd. W związku z tym, że byliśmy w Niemczech w ostatnim tygodniu przed wyborami do Bundestagu – Niemieckiego Parlamentu, mogliśmy obejrzeć na żywo przedwyborcze kampanie różnych frakcji politycznych, zobaczyć wiece kandydatów do Parlamentu i poczuć „na żywo” atmosferę ważnego momentu dla mieszkańców Niemiec. Najważniejsze jednak, że ten pobyt dał nam wiele nowych znajomości i przyjaźni. Nasi przyjaciele z Cottbus przyjęli nas bardzo serdecznie i otwarcie. To był bardzo cenny czas, który nas wzbogacił i zachęcił do kolejnych spotkań.
Dziękujemy organizatorom oraz Polsko – Niemieckiej Współpracy Młodzieży za wsparcie!
Ze strony SOSW udział w wymianie wzięli uczniowie szkoły zawodowej:
Kasia Bajonczak, Patrycja Staniewska, Dominika Olejnik, Arek Biedrzyński, Adrian Remiszewski i Mateusz Kasprzyszyn, a opiekę sprawowały: Izabela Sadowska i Magdalena Lewicka.
ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA GALERII ZDJĘĆ !!!