Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /sosw/libraries/cms/application/cms.php on line 460
Smacznie i zdrowo w odnowionej stołówce
W piątek 2 października 2020 r. Radni Powiatu Leszczyńskiego w osobach: przewodniczący Rady Powiatu – Jan Szkudlarek, starosta leszczyński - Jarosław Wawrzyniak , wicestarosta – Maciej Wiśniewski, radny – Tomasz Szulc, skarbnik powiatu – Maciej Wydmuch oraz z-ca Naczelnika Wydziału Organizacyjnego, Oświaty i Spraw Społecznych Starostwa Powiatowego w Lesznie - Izabela Nowak gościli w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Franciszka Ratajczaka w Rydzynie w związku z zakończonymi pracami remontowymi i oddaną do użytku odnowioną stołówką dla uczniów placówki.
Od 1 września 2020r. nasi uczniowie mogą cieszyć się wyremontowaną, nowoczesną stołówką szkolną. W ramach rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” Powiat Leszczyński przy naszym udziale pozyskał wsparcie finansowe na realizację zadania obejmującego doposażenie i poprawę standardu kuchni i jadalni. W wyniku złożonego wniosku Szkoła Podstawowa w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym im. Franciszka Ratajczaka w Rydzynie otrzymała wsparcie finansowe w kwocie 99 894,18 zł (z czego 79 915,34 zł wynosiło dofinansowanie, natomiast 19 978,84 zł stanowił wkład własny).
W ramach otrzymanych środków finansowych na doposażenie i poprawę standardu funkcjonującej stołówki wykonano prace remontowe i zakupiono dodatkowe wyposażenie gastronomiczne do kuchni I jadalni, z której korzystają uczniowie i wychowankowie placówki. W pomieszczeniu jadalni wykonano prace mające na celu wymianę podłogi i położenie nowej atestowanej wykładziny. Pomalowano drzwi, ściany i sufit oraz wymieniono na estetyczne i energooszczędne oprawy oświetleniowe. Pojawiły się nowe meble, w tym wyprofilowane krzesła i nowe stoliki, które są laminowane dla zwiększenia higieny, ergonomii, a przede wszystkim są kolorowe i przyjazne dzieciom. Zakupiono m.in. elektryczną szatkownicę do warzyw, robot kuchenny, stoły przyścienne, pojemniki stalowe do pieca konwekcyjnego, szafę gastronomiczną, garnki, talerze i inny drobny sprzęt gastronomiczny. Podłączony został piec konwekcyjno-parowy do instalacji wodno-kanalizacyjnej co umożliwia przyspieszona obróbkę termiczną i powoduje zmniejszenie zużycia tłuszczu (dostosowanie do obowiązujących przygotowania posiłków dla dzieci szkolnych) oraz wpływa na oszczędność czasu niezbędnego do przygotowania posiłków, zużycia energii i surowców. Nowe garnki i pojemniki gastronomiczne oraz drobny sprzęt kuchenny usprawniają przygotowanie posiłków oraz umożliwiają urozmaicanie menu.